Pápa és környéke eseményei

„A Bakony-Balaton Geopark jóval több, mint csupán földtani csodaország” - ezzel a címmel tartott ma délután előadást Korbély Barnabás, a Bakony-Balaton Geopark Csoport vezetője a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ emeleti előadótermében. 
A vetítéssel egybekötött előadáson a nemzetközileg elismert Bakony-Balaton Geoparkról esett szó. A park tagja az európai hálózatnak és az UNESCO által is elismert geoparkok hálózatának. A több mint 3500 négyzetkilométer területű park lefedi az egész Balaton és Bakony legszebb tájait, valamint számos olyan földtani, felszínalaktani értéket találunk benne, melyek tudományos és oktatási jelentősége, ritkasága, esztétikai értéke miatt egyaránt kiemelkedőek. A geoparkok célja a gazdag földtani örökség megőrzése és bemutatása, a helyben élő emberek és közösségek bevonásával. 
Az előadás egyben egy tájékoztató is volt az áprilisban induló geotúra-vezető tanfolyamról. 
Korbély Barnabás elmondta, a Bakonyalja Barátai Egyesület a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatósággal, mint a Bakony-Balaton Geopark irányító szervezetével együttműködve 60 órás geotúra-vezető tanfolyamot indít a Bakonyalján. 
- A térség értékeinek felfedezése során - egyebek mellett - felkeressük a döbröntei eocén mészkőszirt várromját, Tapolcafő langyos forrásait, az Örvény-tó homoklepényét, a Töpéri-kőfejtő barlangját, a festői Csurgó-kút vízesését és mészkődombjait. Megnézzük az ősi Paratethys-tenger és a Pannon-tó kavicspartjait, tanulmányozzuk az iharkúti dinók kréta ősföldrajzi környezetét és fagyzsákokat keresünk a jégkorból - tájékoztatta az érdeklődőket a Geopark Csoport vezetője.
Jelentkezni lehet április 3-ig, a www.babegyesulet.hu vagy a www.geopark.hu oldalon. 
 

Babos Petra

forrás: https://www.papa-ma.hu/
 

Nyílt nap és víztoronylátogatás lesz a Vízműnél

A Pápai Vízmű Zrt. minden évben kiemelt figyelmet fordít víz világnapi rendezvényeinek megszervezésére. Nem véletlen, hiszen ez a legjobb alkalom arra, hogy felhívják a figyelmet a környezetvédelemre és a vízkészletek megóvására, valamint ezzel egyidejűleg biztassák a pápaiakat a csapvízfogyasztásra, hiszen a pápai víz rendkívül jó minőségű. 

A Vízmű előadássorozattal, pályázatokkal, telep- és víztoronylátogatással készül a víz világnapjára. A 10-19 éves korosztály számára fotópályázatot írtak ki, míg az óvodások rajzpályázatban vehetnek részt. A gyermekalkotások és fotók beérkezési határideje március 17-e – hívta fel a figyelmet Szili Ágnes, a Pápai Vízmű Zrt. laboratóriumvezetője. Az alkotásokra március 18-át követően szavazni lehet a Vízmű honlapján, s az értékelések nyomán a gyerekek és fiatalok között közönségdíjat is kioszt a társaság. Az ünnepélyes díjátadás 21-én, a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ által szervezett városi víz világnapi rendezvényen lesz. 

Természetesen nemcsak a gyermekek számára kínál programokat a Vízmű: a felnőtteket nyílt napra és víztoronylátogatásra várják március 20-án és 22-én. A nyílt napon megtekinthető a Vízmű gépparkja és bemutatják a gépek működését. A szakemberek részletesen beszámolnak arról is, hogyan tisztítják meg a csatornák csövein érkező szennyvizet a Pápai szennyvíztisztító telepen, védve ezzel környezetünket. Izgalmas lesz látni a kiváló karsztvíz lelőhelyét is. A nyílt napon megtekinthetők Pápa-Tapolcafőn a víztermelő kutak, valamint az UV sugárzással működő vízfertőtlenítő berendezés is.

A víztoronylátogatás tavaly is nagyon sikeres volt – jegyezte meg Szili Ágnes. A laboratóriumvezető elmondta, ebben az évben ismét lehetőséget biztosítanak arra, hogy az érdeklődők túrát tehessenek a víztoronyba. 219 lépcső, és a lépcsőzés végén csodálatos kilátás nyílik a városra és környékére. A túrán fény derül a víztorony történetére, a vízszolgáltatásban betöltött jelenlegi szerepére, és a jelentkezők átélhetik az 1500 köbméter víz alatti és feletti tartózkodás élményét.
A március 22-én 10 órakor esedékes programra előzetes bejelentkezés szükséges. 

Jelentkezés: viznap@papaivizmu.hu címen vagy a (89)511-360-es telefonszámon

forrás: https://www.papa-ma.hu/

 

 


Elérhetőség

Pápai Erkel Ferenc Ének-Zenei Általános Iskola

8500 Pápa, Korona utca 27-29.